Let op.. informatie

Ziekenhuis opname:
Het adres van het ziekenhuis (gebouwd 1999) is: Red Cross straat. Telefoon 22410-80000.
Als u ongehoopt dringende medische verzorging nodig heeft op Rhodos en in het ziekenhuis of bij een arts terechtkomt, is het eerste wat u wordt gevraagd of u een E111 formulier bij u heeft. Dit formulier kunt u ophalen bij uw verzekeringsmaatschappij vůůr uw vertrek. Het bewijst dat u verzekert bent tegen ziektekosten bij een verzekering gevestigd in de Europese Unie. Als u dit formulier kunt overhandigen worden alle financiŽle stappen direct met uw verzekeringsmaatschappij afgehandeld. Heeft u dit formulier niet bij u, dan zal u verzocht worden de rekening contant te voldoen, waarna u, terug in Nederland, alsnog de nota vergoed kunt krijgen van uw verzekering. Maar omdat medische hulp soms behoorlijk in de papieren kan lopen, is het verstandig altijd zo'n E111 formulier bij u te hebben.
Het ziekenhuis op Rhodos is nieuw en tegenwoordig kunt u er gelukkig naast het Grieks, ook heel goed met Engels terecht. In de zomer draait de Eerste Hulp overuren in verband met de vele verkeersongelukken op het eiland. Grote en kleine verwondingen worden in principe allemaal hier behandeld. Vaak is het hechten van een wond voldoende, maar soms moet een patiŽnt blijven in verband met een breuk of erger. In dat geval is het raadzaam uw host(es) te informeren, zodat hij of zij langs kan komen om te zien of alles goed is geregeld.
Maaike is een Nederlandse die twee keer in de week als vrijwilligster werkzaam is in het ziekenhuis. U kunt haar op maandagochtend en vrijdagmiddag aantreffen achter de informatie balie. Zij doet dit werk al weer drie jaar en de Nederlandse patiŽnten hebben extra baat bij haar aanwezigheid. Zij komt namelijk 1 keer in de week langs de Nederlandse patiŽnten om eens een babbeltje met ze te maken. Als u ongelukkigerwijze in het ziekenhuis terechtkomt en zich een beetje eenzaam voelt, kunt u haar bellen. Haar telefoonnummer is : 22410 76337.
Naast de vele ongelukken, worden er ook regelmatig mensen opgenomen met een zonnesteek. Bij een lichte zonnesteek zal men de patiŽnt minstens 1 dag opnemen ter observatie. In ergere gevallen moet een patiŽnt zo'n 5 dagen blijven.
Hier geldt dus...............Voorkomen is beter dan genezen !

Symptomen zonnesteek:

Een aandoening die ontstaat door een ontregeling van het warmte centrum in de hersenen onder invloed van directe zonbestraling van het hoofd. Kenmerken: droge huid, rode gelaatskleur, snelle gespannen polsslag en bewusteloos raken. Minder ernstige vorm is de zogenaamde warmtestuwing die ontstaat wanneer de warmteafgifte van het lichaam bemoeilijkt wordt in een warme omgeving. De verschijnselen hiervan zijn: hoofdpijn, misselijkheid, dorst, sterke transpiratie en tenslotte bewusteloosheid. 

Behandeling:
In beide gevallen moet de patiŽnt zo spoedig mogelijk naar een koele omgeving gebracht worden en water drinken waar een beetje zout aan is toegevoegd. In geval van bewusteloosheid altijd naar het ziekenhuis brengen.
De zon is een gevaar. Daar er aan de Westkust van het eiland altijd wel een briesje staat, heeft men vaak niet in de gaten hoe sterk de zon hier is. De raad luidt dan ook: tijdens de heetste uren, tussen 12.00 uur en 16.00 uur 's middags, liever niet in de zon. Goed insmeren met een zonnecrŤme met een hoge beschermingsfactor en dat meer dan eens in verband met zwemmen, douchen en zweten. Ook als de crŤme waterbestendig is. De factor van de zonnecrŤme vertelt u over hoelang u veilig in de zon kunt blijven. Heeft u een gevoelige huid en kunt u zonder crŤme maar 5 minuten zonnen? Een crŤme met een beschermingsfactor 20 geeft u de bescherming voor 5 minuten x 20 per dag. Dat is dus 100 minuten per dag. Niet meer. Ook niet als u zich weer opnieuw insmeert. Houdt daar rekening mee. U doet er ook goed aan deze 100 minuten te verdelen over de dag. Dus niet in 1 keer anderhalf uur.  Verder is het aan te bevelen, en dit geldt vooral voor kinderen, om overdag altijd een pet, hoed of sjaaltje te dragen om de meeste zonnestralen die direct op uw hoofd schijnen, tegen te houden.

Uitdroging:
wordt vaak veroorzaakt door diarree en/of overgeven in een warm klimaat. Ook te weinig vocht innemen kan leiden tot uitdroging. Kenmerken: weinig plassen, het langzaam verstrijken van een opgetilde huidplooi. Behandeling: de patiŽnt moet gelijk naar het ziekenhuis worden gebracht om de juiste behandeling te ondergaan. Hier zal hij of zij onder toezicht net zoveel vocht toegediend krijgen tot de patiŽnt zich weer hersteld. Voorkomen Water reinigt het lichaam zowel uitwendig als inwendig. Het kan daarom nooit kwaad veel water te drinken. Speciaal tijdens een vakantie in Rhodos, waar de temperatuur behoorlijk op kan lopen, is het drinken van 3 liter water per dag aan te raden. Bij voorkeur geen koolzuurhoudende dranken, maar een sapje of limonade kan ook gedronken worden voor de afwisseling. Bij beginnende diarree kan de patiŽnt de eerste dag beter niets eten. Veel vocht drinken, naast water ook bouillon en slappe thee zonder suiker. De tweede dag mag de patiŽnt geraspte appel en toast eten en daarna voorzichtig weer terug naar het gebruikelijke eetgedrag. Het water in Rhodos is van heel goede kwaliteit, U hoeft U zich dus geen zorgen te maken bij het drinken daarvan. Het wordt wel op prijs gesteld als U er zuinig mee omgaat. Omdat de regenval sommige winters wel eens tegen valt wordt het vanwege het grote aantal toeristen 's zomers wel eens schaars.

We hebben op onze eigen Nederlandse arts.
De heer A. Hagedoorn is 14 jaar huisarts geweest in Nederland en is sinds 1986 gevestigd op Rhodos als algemeen arts. Naast de gebruikelijke behandelingen van een huisarts kunt u bij hem ook terecht voor manuele therapie, acupunctuur en zonneallergie. Het is erg handig als u onverhoopt een arts nodig heeft, u uw klachten in het Nederlands duidelijk kunt maken. Bovendien weet de heer Hagedoorn hier de weg en kan u eventueel doorverwijzen naar een specialist. U zult verzocht worden de rekening contant te voldoen, waarna u een betalingsbewijs ontvangt die u in Nederland kunt declareren bij uw verzekering. U vindt dokter Hagedoorn op de weg van Rhodos naar Lindos, op de hoogte van Faliraki. Hier zult u aan de hoofdweg een Chinees restaurant zien. Tegenover dit restaurant is een weggetje omhoog. Die moet u in en daar is de praktijk in het 2de huis aan de linkerkant. Het adres luidt: Maizonos 144, Faliraki, Telefoon: 22410-85179
Mobiel 6942833853, Het spreekuur is van maandag tot en met vrijdag: van 09.00 - 12.00 uur en van 17.00 - 20.00 uur. Op zaterdag kunt u terecht van 10.00 - 12.00 uur.

Muggen:
die kunnen zo af en toe een echte plaag zijn alhoewel ik er in 2001 heel weinig heb gezien. Ik ben er zelf niet echt gek op maar er bestaat een apparaatje wat je in het stopcontact kunt steken en een tabletje in doet, dit houd de "pestbeesten" op een afstand, het is bij alle supermarkten te koop.

Informatie

Alarm nummer: 100
Politie (verkeer): 22410-26480
Politie (toerist): 22410-27423
Nederlands Ambassade te Athene: 210-7239701
Nederlands consulaat te Rhodos: 2241031571
Eerste hulp: 22410-85555
Ambulance: 22410-166
Ziekenhuis: 22410-80000
Apotheek service: 22410-107