Rhodos-stad

Rhodos-Stad is de zeer sfeervolle hoofdstad van het eiland en is werkelijk een unieke bestemming vanwege de vele verschillende mogelijkheden. Aan beide zijden van de stad bevinden zich mooie stranden van zand/fijngrind met vele mogelijkheden op het gebied van watersport. Verder vindt u in Rhodos-Stad een sfeervolle oude, ommuurde stad waar u kunt zien hoe de Grieken in vroeger tijden moeten hebben geleefd. Aan de oostzijde van de stad bevindt zich de Mandrakihaven. Hier kunt u heerlijk wandelen en genieten van de vele schitterende jachten. Zowel in deze oude binnenstad als in het nieuwe (uitgaans)centrum bevinden zich enorm veel winkeltjes, ontelbaar veel barretjes, discotheken en gezellige restaurants en tavernes waar u voor een prima prijs uitstekend kunt eten. Tijdens de welkomstinformatie zal de hostess u graag tips geven over de leukste plaatsen.Een rondje door de nieuwe en oude stad van Rhodos is een echte bezienswaardigheid. De oude stad met zijn Middeleeuwse stadsmuren (al meer dan 2400 jaar bewoond) kun je betreden via de Marinepoort met zijn twee torens (Grand Master's Palace). Oude opgravingen vind je in het zuidwesten van de stad. Op Saint Stephen's Hill (Monte Smith) staan de overblijfselen van een oude acropolis, een klein amphi theater (3e eeuw v. Christus) en de tempel Pythion Apollo. Vanaf de laatste heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het hart van de stad staan de ruines van de tempel van Aphrodite (tussen Mandraki en Akandia haven). In het zuiden kun je ook relaxen in het Rodini park met o.a. een kleine dierentuin. Neem verder een kijkje in het paleis van de grootmeesters (tips: de binnenplaats, de Medusa-kamer en de hoofdpoort), het archeologisch museum, de moskee van Sueyman en loop door de ridderstraat (herbergen van ridders). In de nieuwe stad zijn de twee beelden met herten in de Mandraki haven, het nationale theater, de moskee van Murad Reis, de ruine van het 15e eeuwse fort Agios Nikolaos (tegenwoordig drie molens met een vuurtoren), Nea Agora (Nieuwe markt) met Moorse koepels, het gouveneurspaleis (Nomarchia) en de kerk Evangelismou uit 1925.

 

Foto's Rhodos-Stad

  

   

 

Het oude gedeelte van Rhodos

De oude stad van rhodos is een ware belevenis. Je hoeft maar een zijstraatje in te slaan om de 'mensenmassa' van toeristen achter je te laten. Het is als een stap terug in de tijd, al lopende door de kleine steegjes met de eeuwenoude huizen waan je je in de middeleeuwen. De geluiden zijn gedempt, uit verborgen tuinen komen bloemengeuren. In een oude houten deur ontdekten wij een gat en daar achter zagen we een dikke, blauwe druiventrossen hangen.
Één van de meest karakteristieke steegjes is wel agiou fanouriou street (als je van beneden naar boven door de socrates street - de hoofdstraat van de old town - loopt, kom je op een gegeven moment aan je linkerhand een houten huis tegen dat gedeeltelijk over de socrates street hangt. Daar begint agiou fanouriou street) verborgen achter kleine gebogen deurtjes ontdekten wij de meest trendy plekjes. Weelderige tuinen om heerlijk in uit te rusten, zen-achtige wonderbaarlijk mooie binnenplaatsjes waar je kunt genieten van oosterse spijzen.

we nemen je mee naar de meest magische plekjes in de old town van rhodos.

marcopolomansion

op één van onze speurtochten door de oude stad ontdekten wij dit uitgelezen plekje. in de tuin met bananenboom, omringd door gekalkte muren in warme okergele en grieksblauwe kleuren dronken we bij het vroege maanlicht een ijskoffie. de stilte werd alleen verbroken door het kletteren van het groenblauwe water van de fontein. de vertrekken rond de binnenplaats zijn ingericht als hotel. de orginele stijl van de middeleeuwse gebouwen is geheel gerespecteerd. het is een plekje waar je je direct thuisvoelt. om absoluut te bezoeken, al was het maar voor een aperitief of een salade tijdens het middaguur.
klik hier voor een uitgebreide reportage

marcopolomansion, agiou fanouriou street 42, old town, tel. + 30 2241 025562 www.marcopolomansion.web.com


anakata

'anakata' is archaïsch grieks en heeft zo een vijftig betekenissen, waaronder 'ondersteboven'. een toepasselijke naam voor deze art gallery annex café. een beetje new age, een beetje zen, een mix van stijlen, gewoon 'onderste-boven'. als je in rhodos bent moet je er echt langsgaan (de socrates street mondt beneden uit in ippocratous square. de eerste straat rechts is pytagora street). in de tuin van de galerie, gelegen tegenover een byzantijns monument, serveert de blonde eigenaresse, sanja, tussen haar kunstwerken en die van haar man trots de heerlijkste hapjes. vooral 's avonds is dit uitgelezen plekje onder de bougainville uiterst romantisch, niet in het minst om de prachtige muziek die sanja iedere avond weer met zorg uitkiest. (foto: de prachtige binnentuin van anakata)
Anakata, Pythagora street 79, Old Town, tel. 2241 - 31666
 


l'auberge bistrot

aperitief bij anakata en diner bij l'auberge bistrot voor de meest romantische avond van je leven. het is heerlijk vertoeven in de prachtige en decoratieve tuin van l'auberge bistrot. de franse/mediterrane gerechten vormen een welkome afwisseling op de griekse keuken. overigens is dineren bij l'auberge maar aan weinigen voor behouden want alleen insiders weten de l'auberge te vinden. maar wij verklappen je het geheim: na het aperitief bij anakata vervolg je de pythagora street naar boven en sla je driemaal links af. kan niet missen. l'auberge bistrot, praxitelous 21, old town, tel. & fax (+30) 2241 034292. 

minos lounge café

dit unieke lounge café bevindt zich op het dak van een gemoedelijk en recentelijk gerestaureerd pension in de old town. het uitzicht van het dakterras op de oude stad en de egeische zee is adembenemend. het meest magische moment is de zonsondergang. de eeuwenoude gebouwen, de kloktoren en het kasteel steken dan donker af tegen de roze gekleurde hemel. sevi, de jonge en trotse eigenaresse zal je zeker hartelijk verwelkomen. doe haar de groeten van ons.
minos lounge café, omirou street 5, (+30) 2241 031813. www.minospension.com 

bombay indian restaurant

nog steeds in het steegje agiou fanouriou, bevindt zich een ander magisch plekje: het indische restaurant bombay. als je erlangs komt, wordt je bijna tot stilstaan gedwongen. overdag wordt je aandacht direct getrokken door het spel van de zon door de grote bananenbladeren. schaduw- en lichtplekken wisselen zich af op de witgepleisterde tegels. 's avonds is het restaurant dat zich op een binnenplaats bevindt vooral een spektakel door de schemerachtige verlichting die de bontgekleurde oosterse voorwerpen die her en der zijn opgehangen, goed doen uitkomen. het zal overbodig zijn te zeggen dat je hier voortreffelijk indisch kunt eten.
Bombay India Restaurant, Agiou Fanouriou street 14, tel. 0030 2241 070527.\